Bayburt Üniversitesi, Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Bir Proje İle Adından Söz Ettiriyor

Bayburt Üniversitesi, Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Bir Proje İle Adından Söz Ettiriyor

Bayburt Üniversitesi, kanser tedavisinde çığır açacak bir proje ile adından söz ettiriyor. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda yürütülen araştırma, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Bu proje, kemoterapinin beyin üzerindeki zararlı etkilerini azaltarak kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

ABONE OL
25 Ekim 2024 10:35
Bayburt Üniversitesi, Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Bir Proje İle Adından Söz Ettiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber 69 – Bayburt Üniversitesi, kanser tedavisinde çığır açacak bir proje ile adından söz ettiriyor. Üniversitenin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda yürütülen araştırma, TÜBİTAK Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Bu proje, kemoterapinin beyin üzerindeki zararlı etkilerini azaltarak kanser hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.

Çalışmada, kemoterapi ilaçlarının neden olduğu nörotoksisitenin önlenmesi için doğal bir molekül olan eumelaninin kullanılması amaçlanıyor. Bayburt Üniversitesi’nden bir ekip, bu molekülün nöroprotektif etkilerini hayvanlar üzerinde inceleyecek. Başarılı sonuçlar elde edilmesi durumunda, eumelanin molekülü, kanser tedavisinde yeni bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Kızıl, projenin detayları hakkında yaptığı açıklamasında şunlara değindi:

“Projemizin amacı, siklofosfamid ile nörotoksisite oluşturulmuş rat modellerinde Streptomyces parvus BSB49 suşundan elde edilen eumelanin molekülünün nöroprotektif etkisini araştırmaktır. Siklofosfamid gibi kemoterapötik ajanlar, klinik kullanımında nörotoksik etkilere neden olabilmekte ve bu durum hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bu projede, eumelanin molekülünün nöroprotektif özelliklerinin incelenmesi, nörotoksisiteyi önlemeye yönelik potansiyel tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.”

Kızıl açıklamasında ayrıca, “Araştırmanın sonuçları, kemoterapi sonrası nörolojik hasarların önlenmesi için yeni stratejilerin oluşturulmasında önemli bir kaynak olabilir ve sağlık alanında hem temel hem de uygulamalı araştırmalara ışık tutabilir. Proje, multidisipliner bir yaklaşımla, farklı üniversitelerden araştırmacıların katkılarıyla zenginleşmiş ve Türkiye’nin bilimsel gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemiştir.” dedi.

Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise proje ile ilgili yaptığı açıklamada,

bu tür bilimsel başarıların üniversitemizin araştırma ve geliştirme alanındaki kapasitesini daha da artırdığını vurgulayarak, “Bu proje, hem sağlık bilimlerinde çığır açıcı bir etki yaratma potansiyeline sahip hem de üniversitemizin araştırmacılarının kariyer gelişiminde önemli bir kilometre taşıdır. Kariyer Geliştirme Programı gibi destekler, genç akademisyenlerimizin kendilerini ispatlamaları ve bilim dünyasında kalıcı başarılar elde etmeleri için büyük fırsatlar sunmaktadır. Üniversitemiz olarak bu tür projelere her zaman destek verecek, akademik dünyada yenilikçi yaklaşımların önünü açmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Rektör Türkmen, ayrıca, böylesine prestijli bir destekle hayata geçirilen projenin, üniversitenin araştırma altyapısına katkıda bulunmasının yanı sıra ülke genelindeki bilimsel çalışmaların kalitesini artırma konusunda da önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Proje ekibinde, Bayburt Üniversitesi’nden yürütücü olarak Dr. Öğr. Üyesi Hamit Emre KIZIL ve araştırmacı olarak Doç. Dr. Sinan BAYRAM yer alırken, araştırmacı olarak görev yapacak olan diğer akademisyenler ise Aksaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan ŞİMŞEK ve Doç. Dr. Nurhan AKARAS, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa İLERİTÜRK, Doç. Dr. Sefa KÜÇÜKLER ve Doç. Dr. Cihan GÜR olarak sıralanıyor. Projede danışman olarak ise Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Mehmet KANDEMİR görev alıyor.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.