Rektör Adayı Prof. Dr. Musa Artar’ın Düşünce ve Projeleri Açıkladı

Rektör Adayı Prof. Dr. Musa Artar’ın Düşünce ve Projeleri Açıkladı

ABONE OL
23 Mart 2025 15:23
Rektör Adayı Prof. Dr. Musa Artar’ın Düşünce ve Projeleri Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber 69 – Bayburt Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Musa Artar’ın Proje ve düşüncelerini paylaştı.

Mensubu olmaktan gurur duyduğum Bayburt’umuza, asil milletimizin bir neferi olarak hizmet etmek ve çalışmakta olduğum kurum olan Bayburt Üniversitesi’ne ihtiyacı olan katkıyı verebilmek adına, üniversitemizde fikir birliği yaptığım arkadaşlarımın da desteğiyle Bayburt Üniversitesi Rektörlüğüne adaylık başvurumu yapmış bulunmaktayım. Bu uğurda temel amacım, gönülden bağlı olduğum şehrimize hizmet etmek, üniversitemizin akademik alanda görünürlüğünü artırmak, alanında yetkin ve başarılı bir ekip oluşturarak memleketimize birçok alanda kıymetli projeler kazandırmak ve kent ile üniversitemizin bütünleşmesini gerçekleştirmektir. Üniversitemize ve kentimize faydalı olabilmek adına söz konusu adaylık sürecini bir dava olarak gördüğümü belirtmek isterim. Bildiğiniz üzere üniversitemiz; gerek yetişmiş akademik ve idari personeli, gerekse de farklı memleketlerden gelen öğrenci kardeşlerimiz düşünüldüğünde, kentimizin sosyal ve ekonomik dururumu, dinamizmi ve gelişimi adına çok büyük bir öneme sahiptir. Kanaatimce bu önem, büyük şehirlerdeki yüz yılı aşkın tarihi olan üniversitelerin, bulundukları şehirler için olan öneminden kat ve kat daha fazladır. Bu sebeple, rektörlüğün nasip olması halinde, hayata geçirmeyi düşündüğümüz birçok projem bulunmaktadır. Hedeflediğim projelerimi kısaca aşağıda şöyle arz edeyim.

Üniversitemizin akademik atılımı,

  • Diyalog meclisleri,
  • Mahalle etüt merkezleri,
  • İlimizdeki metruk tarihi yapıların sosyal hayata kazandırılması,  
  • Hayvancılık alanında araştırma projeleri ve Veterinerlik Fakültesi kurulumu,
  • Kültür ve turizm faaliyetleri,
  • Arkeolojik çalışmalar,
  • Kurumlar arası ortak çalışmalar ve koordinasyon,
  • Sorun ve öneri dinleme masası,

Üniversitemizin Akademik Atılımı

2008 yılında kurulan üniversitemizin ilk üç döneminde emeği olan birçok akademisyenin, geldiğimiz noktada kariyerlerine farklı şehirlerde devam ettiklerini üzülerek takip etmekteyim. Bayburtlu veya değil, kentimize özel bir sevgisi olan, ülkemizin birçok bölgesinde kendini ispatlamış ve alanında yetkin akademi mensuplarını üniversitemize kazandırabilmek adına bir seferberlik başlatmayı düşünmekteyim. Bu kapsamda, yeterli proje bütçeleri oluşturularak söz konusu kişilerle ikili görüşmeler gerçekleştirilecek ve akademik kadromuz imkânlar doğrultusunda güçlendirilecektir. Bölgesel komşu üniversiteler başta olmak üzere üniversitemiz ile patentli ürün elde etmeye yönelik ortak proje çalışmalarında buluşmak isteyen yurtiçi ve yurtdışı tüm üniversitelerin birlikteliği sağlanacaktır. Bu amaçla akademisyenlerimiz, koordinasyonu sağlanan diğer üniversiteler ile ortak lisansüstü tez ve araştırma çalışmaları yapmaları hususunda desteklenecektir. Bu doğrultuda başarılı akademisyenlerimiz ödüllendirilecektir.

Bir yükseköğretim kurumu olan üniversitemizin en temel görevinin, kaliteli bir eğitim öğretim ortamının sağlanması ve akademik alanda başarılı çalışmalar yapılması olduğunun bilincindeyim. Bu görevin başarıyla yapılabilmesi ancak alanında yetkin, dinamik ve mutlu bir akademik kadronun istihdamı ile mümkün olabilecektir. Mevcut akademik personelimiz ile samimi ve içten bir iletişim kurmak, onların düşüncelerini almak, kurum içi birlikteliği güçlendirmek adına geneli kapsayan aylık istişare toplantıları düzenlenecektir.

Diyalog Meclisleri

Şehrimizle ve insanımızla bütünleşen bir üniversite hedeflemekteyim. Diyaloğun çok önemli olduğu bu hedefi gerçekleştirebilmek adına halkımız ile çarşıda, caddede ve sokakta sürekli iç içe olmak, onlarla istişarelerde ve çay sohbetlerinde bulunmak, onların bu memleket için yapılmasını arzu ettikleri faydalı fikirleri öğrenmek istiyorum. Bununla birlikte, üniversite personelimizle ve öğrencilerimizle kurum içi güçlü bir iletişim kurarak onların problemlerini öğrenmek ve çözüm için gayret sarf etmek gerektiğini düşünmekteyim. Bu kapsamda, üniversite personelimizden, öğrencilerimizden, şehrimizdeki esnaflarımızdan, sanatkârlarımızdan, kamu çalışanlarımızdan, kısacası kentimizin tüm paydaşlarından seçilecek temsilciler yardımıyla diyalog meclisleri kurulacaktır. Bu meclis ile mutat toplantılar gerçekleştirilerek diyalog artırılacak ve kent-üniversite ilişkisini sürdürülebilir bir zemine oturması sağlanacaktır.

Mahalle Etüt Merkezleri Projesi

Yüzyılın başından beri ivmelenerek gelişen teknoloji, sosyal medya, seyahat ve iletişim imkânlarının niteliği ve bolluğu yaşadığımız hayatı hiç kuşkusuz benzeri olmayacak şekilde kolaylaştırmış ve değiştirmiştir. Bilhassa genç kardeşlerimizin bu sayılan unsurlarla etkileşimi biz yetişkinlere göre daha fazla olmaktadır. Ancak, söz konusu imkânların bilinçsiz ve ölçüsüz kullanımının, kişilerin ve toplumların sosyal ve kültürel hayatında bazı olumsuz değişikliklere sebep olduğu ortadadır. Üzülerek söylemekteyim, geldiğimiz noktada, her gelen nesilde bir önceki neslin olumlu yanlarını, hasletlerini arar hale gelmiş durumdayız. İlimiz gençliğinin hem maddi hem de manevi anlamda ciddi bir tehlike altında olduğu malumunuzdur. Bayburt’umuzun çocuklarının; az düşünen, özgüvensiz, amaçsız, hedefsiz, kendisi ve toplum için hayalleri olmayan, tarihini ve kültürünü bilmeyen, kendini ifade edemeyen kişiler olmasını engelleyerek onları hayattan beklentileri olan, insani, ahlaki ve kültürel değerlerine sahip, kendini ifade edebilen birer birey olarak yetişmesine katkı sağlamak istemekteyim. Bu sebeple şehrimizin içinde seçilecek bazı noktalarda, iskânlı binaların giriş katlarında, üniversitemiz uhdesinde ve personelinin kontrolünde mini kütüphanesi olan, üniversite akademik personelinin de belli gün ve saatlerde hazır bulunduğu etüt merkezleri açmak istiyorum. Bu yöntem, Avrupa’da birçok ülkede okul dışı eğitim amaçlı hâlihazırda uygulanmaktadır. Açacağım etüt merkezleri ile ortaokul ve lise seviyesindeki çocuklarımız, belirli günlerde ve ders saatlerine uygun şekilde buralarda çalışmalar yapabilecek, kitap okuyabilecek ve eksik oldukları konularda üniversite hocalarımızdan akademik destek alabileceklerdir. Bununla birlikte bu merkezlerde; Yabancı Dil, Edebiyat, Tarih, Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, Geometri gibi temel bilim alanlarında öğretici çeşitli kurslar ve etkinlikler üniversitemizce düzenlenecektir. Yine tarih, matematik ve edebiyat gibi çeşitli alanlarda ilgili olan gençlerimizin üniversite öğrencilerimiz ile kulüpler kurması noktasında çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca kurumumuz uhdesinde olan bu merkezlerde üniversitemiz ilahiyat fakültesinin kıymetli hocalarıyla ve gençlerimizle birlikte manevi değerlerimizi güçlendirmek adına Gençlik Şuuru ve Bilinci temalı çay sohbeti buluşmaları gerçekleştirilecektir. Bu sayede üniversitemiz ile şehrimizin bütünleşmesinde önemli bir adım atılmış olunacaktır.

İlimizdeki Metruk Tarihi Yapıların Sosyal Hayata Kazandırılması

Nadir bir Selçuklu şehri olan Bayburt’umuz, nüfusuna göre kıyaslama yapıldığında çok fazla tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Ancak şehrimizdeki mahallelerde dolaşırken bu yapıların birçoğunun virane, metruk, bakımsız ve yok olmaya yüz tutmuş olduğunu üzülerek gözlemlemekteyim. Tarihi bir yapının ihyasının zor bir iş olduğunun farkındayım ve bu konuyu vurgulamaktaki niyetim kimseyi suçlamak değildir. Üniversitemizin mevcut imkânlarıyla tek başına bu konuda başarılı olamayacağının da farkındayım. Ancak bu tarz tarihi yapıların, ulusal ve uluslararası birçok proje neticesinde elde edilen fonlar yardımıyla sosyal hayata kazandırıldığını ülkemizdeki birçok şehirde gözlemlemekteyiz. İnşaat mühendisi olmam ve bu konuya gençliğimden beri ilgi duymam sebebiyle, Şehzadebaşı Camii ve Bayburt Ulu Camii gibi birçok tarihi yapıda ulusal ve uluslararası çalışma yapmayı çok şükür Rabbim bana nasip etti. Şahsım ve üniversitemizin kıymetli personelinin, bu yapıların topluma kazandırılabilmesi adına yapabileceği çok şey olduğu kanaatindeyim. Bu amaçla, kentimizde hâlihazırda metruk durumda bulunan, Anıtlar Kurulu tarafından tescillenmiş, ihyası ve bakımı için bütçeye ihtiyaç duyulan yapıların mülk sahipleri ile de görüşülerek proje geliştirilebilmesi için üniversitemizin öncü kurum olması adına tüm imkânlarını seferber edileceğini belirtmek isterim. Ekibimiz tarafından hazırlanacak bu projeler için gerekli olan yatırım bütçesi için yine ilgili Bakanlık ve Avrupa Birliği proje başvurularını ve takibini titizlikle yapacağım. Bu sayede, ümit ediyorum, kısa süre içerisinde birkaç tarihi yapıyı restore ederek sosyal hayatımıza kazandırabiliriz. Ayrıca restorasyonu tamamlanan bu yapılardan uygun olanlarının üniversitemiz için kullanımını sağlamak için de istekliyim. Bu sayede söz konusu tarihi mekânlarda düzenlenecek birçok etkinlik ile kentimizin tanıtımına katkı sağlanabilir ve diğer Anadolu şehirlerinde olan tarihi mekân gezi turlarının şehrimizde de yapılmasına ön ayak olabiliriz.

Hayvancılık Alanında Araştırma Projeleri ve Veterinerlik Fakültesi Kurulumu

2012 yılından beri Bayburt’ta yaşıyorum. Bu süre zarfında çarşıda, özellikle pazartesi ve cuma günleri Ulu Camii civarında hayvancılık ile uğraşan birçok hemşehrimizle çay sohbetinde bulunma fırsatım oldu. Hayvancılıkla uğraşan birçok hemşehrimizin bu konuda çok tecrübeli olduklarını bizzat gözlemledim. Ancak yine birçok kişiden, yapılan zahmete göre elde edilen ürün veriminin maalesef düşük olduğuna da sıklıkla işittim. Bununla birlikte, devletimizin sağladığı çeşitli teşvikler neticesinde genç nüfusun bu sektöre ilgi duyduğunu ve bu sayede bazı tersine göç hadiselerinin yaşandığına da şahit oldum. Öte yandan günümüzde hayvancılık mesleğinin, teknolojik imkânlardan ziyadesiyle faydalanan ve verimi önceleyen bir sektör haline geldiği herkesin malumudur. Bu noktada, üniversitemiz personeli olan veteriner, bilgisayar ve elektronik mühendislerimiz ile hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimizi biraya getirmek ve şehrimizde hayvancılığı geliştirmeye yönelik ortak çalışmalar ve kalkınma projeleri yürütmek istiyorum. Bu amaçla, üniversitemiz bünyesine veterinerlik fakültesi kazandırabilmek adına gerekli tüm çalışmaları yapacağımı belirtmek isterim. Bu alanda araştırma ve geliştirme için ihtiyaç duyulan modern hayvan çiftliği tesislerinin kurulumunda gerekli olan proje imkânlarının sonuna kadar zorlamak gerektiği kanaatindeyim. Şahsımın doçentlik alanını çelik yapılar üzerinedir ve bu alanda akademik bir kitabım da bulunmaktadır. Bu sebeple, bu tesislerin kurulabilmesi adına kendi birikimimi de işin içerisine katarak gerekli tüm proje başvurularını yapmak istemekteyim.

Kültür ve Turizm Faaliyetleri

Şehrimizde turizmi geliştirebilmenin yolu hiç şüphesiz sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve doğa zenginliklerini tanıtmaktan geçmektedir. Bu amaçla ülkemizdeki birçok şehirde bulunan ilimize ait kültür ve dayanışma dernekleriyle sürekli iletişim halinde ve koordinasyon içerisinde olmak istiyorum. Adaylık sürecinde Ankara ve İstanbul’da yapmış olduğum dernek ziyaretlerinde gözlemlediğim, oradaki hemşehrilerimizin Bayburtlu olmaktan büyük gurur duydukları ve memleketlerine faydalı şeyler yapmak istedikleridir. Derneklerimizin de yardımıyla, üniversitemizin de katkı sunacağı birçok sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemek ve bu etkinlikler sayesinde ilimizin ülke genelindeki tanınırlığını artırmak istemekteyim. Birçok tarihi mekâna ev sahipliği yapan, kışları kayak sporuna, bahar ve yazları ise doğal güzelliği ile kamp turizmine uygun olan şehrimizde bu alanlarda yapılacak çalışmalara da imkânlar ölçüsünde destek verileceğini belirtmek isterim.

Arkeolojik Çalışmalar

Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihi İpekyolu üzerinde bulunan şehrimizin toprak altında da arkeolojik birçok zenginliğe sahip olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla üniversitemiz, yetkin uzmanlar ve ilgili kurumların iş birliği neticesinde, nihayetinde kapsamlı arkeolojik kazı çalışmalarına da dönüşecek istişareleri, görev sürem içerisinde yapmaktan büyük mutluluk duyarım.

Kurumlar Arası Ortak Çalışmalar ve Koordinasyon

Yukarıda bahsedilen birçok proje için, ilgili kurumlarla verimli bir koordinasyonun sağlanmasının kaçınılmaz olduğunun farkındayım. Bununla birlikte, üniversitemizin sahip olduğu akademik birikimin ve imkânların, kentimizdeki diğer kurumlarla, ihtiyaç duyulması halinde, özverili bir şekilde paylaşılacağını belirtmek isterim. İstişare kültürünün yaşatılabilmesi ve birlikten kuvvet doğabilmesi adına üniversitemizin, ihtiyaç duyulan hususlarda gerekli desteği, tevazusunu kaybetmeden ve geciktirmeden vermesinin önemli olduğunu düşünmekteyim.

Sorun ve Öneri Dinleme Masası

Üniversitemiz bünyesinde kurulacak sorun ve öneri bildirme masası yardımıyla akademik personelimizin, öğrencilerimizin ve hemşehrilerimizin hafta içi – hafta sonu her gün 08.00 – 17.00 saatleri arasında sorun ve önerilerini öğrenmek istiyorum. Bu sayede, üniversitemiz ile alakalı sorunlara hızlı bir şekilde müdahale etmeyi ve katkı verebilecek tüm paydaşların düşüncelerinden faydalanmayı hedeflemekteyim. Bununla birlikte, rektörlük bünyesinde haftanın belirli bir gününde düzenleyeceğimiz açık kapı etkinliği ile de söz konusu paydaşların istek, Öneri ve Şikâyetlerinizi bizzat dinleyeceğimi belirtmek isterim.

2012 yılında öğretim görevlisi olarak kapısından içeri girdiğim Bayburt Üniversitesi’ne 2015 yılında doktor, 2018 yılında doçent ve 2024 yılında ise profesör olarak akademik ve idari anlamda gücümün yettiğince hizmet etmeye çalıştım. İstanbul’da büyüyen bir Bayburtlu olarak memleketimle her zaman iftihar ettim. Bayburt Üniversitesi mensubu olmaktan her zaman gurur duydum. Bayburt’ta ailem ile yaşamaktan ve Cumhuriyet caddesinde dostlarımla yürümekten hep mutlu oldum. Herhangi başka bir meşgalem olmadan mesaimin ve enerjimin tamamını bu göreve harcayarak hızla gelişen ve değişen dünyamızda üniversitemizin gelişmesine, memleketimizin kalıcı güzel eserler kazanmasına vesile olma arzusuzundayım. Yukarıda kısaca bahsetmiş olduğum projelerin ve daha fazlasının hayata geçirilebilmesi adına, gerekli çalışmayı azami gayretle göstereceğimin bilinmesini isterim. Tüm zamanını bu alanda harcayabilecek, kentin ve kurumun sorunlarına vakıf, ekip çalışmasını önceleyen ve istişare kültürüne önem veren bir yönetim anlayışıyla çalışacağımı belirtmek isterim. Bu durumun bilincinde olarak aday olduğum Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü için desteklerinizi beklemekteyim.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.