Haber 69 Bayburt – Bayburtlu Hacı Emre Kahraman (32), 200 bine yakın kibrit çöpü kullanarak yaptığı cami maketini, 9 yıllık bir çalışmanın ardından tamamladı.
Bayburt’ta taş işçisi olarak çalışmakta iken, 10 yıl önce İzmir’de özel sektörde çalışmaya başlayan Hacı Emre Kahraman, mimariye olan ilgisi ve özel becerisiyle kibrit çöplerinden cami maketi yaptı.
2013 yılında başladığı zahmetli çalışmasını bu yıl içerisinde tamamlayan Kahraman, 118 santim genişliği ve 210 santim uzunluğunda yaptığı camiyi evinin bir odasında sergiliyor.
Kadim mimariden izler taşıyor ama özgün
Çalışma ile ilgili bilgi veren Kahraman, caminin tamamında 192 bin 920 adet kibrit çöpü kullandığını, tamamen el işçiliği ve el aletleriyle inşa ettiği tamamı orijinal olan bu cami maketinin dünyada eşi benzerinin olamayacağını ifade etti.Çalışmanın Selçuklular, Memlükler, Gazneliler, Osmanlılar ve modern mimariden izler taşıdığını ifade eden Kahraman, çalışmadaki asıl yapı unsurunun kibrit çöpü olması nedeniyle boyutsal olarak büyüklüğü ve ağırlığını taşıması için kuvvetlendirme, sağlamlık açısından çeşitli materyaller kullanıldığını söyledi.
Kündekari, Sedef Kakma ve Tezhip sanatları
Birkaç sanat dalının can bulduğu çalışmada, Kündekari sanatı olarak adlandırılan sök-tak sanatı kullanılarak 266 parçadan oluştuğunu, pencereler, kubbeler, minareler ve kümbetler üzerindeki cam detaylarının Osmanlı döneminden süre gelen Sedef Kakma sanatı ile yapıldığını, kubbeler üzerindeki siyah çizgilerin ise kibritin siyah kısımlarından oluşturulduğunu ve bunun tezhip sanatını anımsattırdığını belirtti.
Sembollerle yüklü
Cami bölümlerine çeşitli semboller yüklediğini anlatan ve bunlardan da bahseden Kahraman, 32 cm olan ana kubbe çapının 32 farzı, cami üzerinde bulunan 108 kubbenin Tevbe Süresi 108. Ayetini işaret ettiğini, kubbelerin taşıyıcısı 4 kolonun 4 hak mezhebi, 6 adet mimarisinin imanın 6 şartını, 18 şerefenin 18 bin alemi, iç avludaki taşıyıcı 12 adet sütunun 12 imamı, caminin ana kapı üzerindeki 3 küçük kubbenin İslam sancağı 3 hilali, caminin 11 basamaklı merdiveninin ise Hud Suresi 11. Ayetini işaret ettiğini aktardı.
Kahraman, çalışmanın cami yanında bir külliye formunu da taşıdığını sözlerine ekledi.
Haber: Murat Okutmuş (Bayburt Postası)
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.