MTTB’nin Düzenlediği Tarih Akademisi Mustafa Armağan Konferansıyla Sona Erdi

MTTB’nin Düzenlediği Tarih Akademisi Mustafa Armağan Konferansıyla Sona Erdi

ABONE OL
3 Kasım 2022 22:07
MTTB’nin Düzenlediği Tarih Akademisi Mustafa Armağan Konferansıyla Sona Erdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber 69 Bayburt – Tarihçi Yazar Mustafa Armağan Türk Devletlerinin tarihteki önemine dair başlığa değinerek başladığı sunumda özellikle Osmanlı Devletinin birçok nitelikli icraat gerçekleştirdiğini sunumda paylaştığı görseller ile sunumunu gerçekleştirdi.

Dünya tarihine geçen en uzun ahşap köprünün Kanuni tarafından yaptırıldığını söyleyen Armağan, “Osmangazi Köprüsü 2.6 km, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2.1 km. Kanuni’nin Hırvatistan’da yaptırdığı ahşap Esek (Osijek) Köprüsü tam 7.2 km idi” dedi. 

Mustafa Armağan, İnebahtı savaşından sonra Batı’da çizilen ve Osmanlıyı/Türkleri anlatan resimlerde istihzai içerikler mevcut olduğunu ifade etti. Resimde yer alan ve Türkleri temsil eden kişinin yere çalındığını, yarı çıplak bırakıldığının, sarığının yere düşürüldüğü ve ellerinin arkadan bağlı olduğunu tasvir edilirken bugün de hedefin aynı olduğu ve bu tablonun oluşmasına müsaade edilmemesi gerektiğine değindi.

Sultan Abdülaziz’in esir tutulduğu günlerde fotoğrafçı Kargopula tarafından çekilmiş olan fotoğrafta Koskoca Sultan’a giydirilen hamal kıyafetleri, saray görevlilerinin laubaliliği ve Abdülaziz’in gözlerindeki dehşet ifadesinin ve yapılan aşağılayıcı tavrın/muamelenin bulunduğunu ifade eden Armağan, aynı aşağılayıcı tavrın Adnan Menderes’in hapis tutulduğu zamanda yapıldığını ifade etti.

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, hafızanın diri tutulması gerektiğini, özellikle Abdülhamid Han döneminde dış basın ve neşriyatların yayınladığı resim ve karikatürlerde devlet büyüğünü aşağılayıcı, suçlayıcı, hakaret içeren ve iftiralara varan ifadeler kullanmasının bugünde tezahür ettiğinden bahsetti. Armağan, Abdülhamid döneminde tasarlanan Osmanlı armasının İngilizler tarafından tasarlandığına dair söylentilerin adi bir iftira olduğunu ve kullanılan her bir parçanın derin anlamlarının olduğunu açıkladı. 

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, Bayburt’ta olmaktan onur duyduğunu, bu anlamda kendilerini Bayburt’a davet eden ve organizasyona katkı sunan Milli Türk Talebe Birliği Bayburt Teşkilatına ve ev sahipliğinden ötürü Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen’in şahsında üniversite yönetimine ve katılımcılara teşekkür ederek sonlandırdı.

Akademi bitiminde Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Bayburt Teşkilat Başkanı Mehmet Asif Alan tarafından Mustafa Armağan’a teşekkür onurluğu takdim edildi.  Mustafa Armağan ve İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Rafet Metin’e temsili katılım belgeleri takdim edilen programın ardından, Armağan kitaplarını imzaladı.

Tarih Akademisi ile ilgili kısa bir açıklama yapan Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Bayburt Teşkilat Başkanı Mehmet Asif Alan, Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve ekibine, katkı sunan yazarlara ve katılımcılara teşekkür ederek konferanslara katılım sağlayanların Katılım Belgelerini MTTB Bayburt il teşkilatından alabileceklerini söyledi.      

Bayburt programı kapsamında lise öğrencileri ile de bir buluşma gerçekleştiren Mustafa Armağan, Bayburt Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne konuk oldu. Lisenin teknoloji alanında yürüttüğü faaliyetleri yerinde inceleyerek memnuniyetlerini belirtti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Armağan, Bayburt’a 10 yıl sonra ilk kez geldiğini söyledi. Anadolu’nun bu kadim şehrine daha sık gelmesi gerektiğinin farkında olduğunu söyleyen Armağan, tarih biliminde çalışmaya başlamadan önce felsefe alanında çalışmalar yaptığını, bu nedenle tarihe diğer tarihçilerden farklı baktığını söyledi.

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan, İngiliz tarihçi Henry Thomas Buckle’in “Tarih çizilen bir tablo değil, çözülecek bir problemdir.” sözünü kendine rehber edindiğini ve tıpkı felsefeyi olduğu gibi tarihi de sorularda aradığını ifade etti.

Program sonunda onurluk takdim edilen yazar, katılımcılara ve Okul Müdür Hasan Basri Topsakal’ın şahsında öğretmenlere teşekkürlerini ileterek, kitaplarını imzalayıp hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.